Co sądzicie o mandze i anime ,,Naruto" ??
Ja osobiście uważam że w przypadku naruto manga jest o wiele lepsza od anime ( w przypadku bleach jest odwrotnie).
Ale teraz może o samym uniwersum ,, Naruto". Naruto moim zdaniem jest o wiele lepsze od Bleach. Świat naruto jest ogromy, dzieli się na kilka wiosek, różne organizacje, każdy ma jakiś ukryty motyw itp. czyli po prostu jest ciekawie. Świat dzieli się na seki unikalnych technik, różnych zdolności,jest wiele unikalnych kekkei genkai.
Te forum skupia się szczególnie na bleach więc będę porównywał naruto do bleach.
W bleach fabuła jest niestety dość żałosna, wszystko opiera się na ratowaniu innych. Najpierw było ratowanie rukii, potem Inoue, teraz pewnie znów kogoś będą musieli ratować. Gdzie za pierwszym razem było to nawet spoko to za drugi było już nudne a w naruto jest inaczej.
Jest wojna, jest cel który główny bohater próbuje osiągnąć, jest wiele różnych wątków niczym w ,, M jak miełość ", wali nie ograniczają się jedynie do buffów zwiększających moc oraz do siekania mieczem ale tu główną role ma strategia i praca zespołowa.
Dajmy na przykład walkę Daruiego z kinkaku i ginkaku. Darui nie spamował technikami na prawo i lewo marnując charkę tylko cały czas kminił jak ich tam załatwić na dobre.
Podsumowując Naruto to bardzo dobra manga a anime to dno.
Hmm... jeśli chodzi o to, jak bardzo lubię te oba anime/mangi to stawiam je na równi. W obu przypadkach twierdzę, że manga jest lepsza, niż anime. Mimo to lubię anime Naruto i anime Bleach. Do Naruto mam większy sentyment, gdyż czytam/oglądam go dłuższy czas, niż Bleach. A co mi się podoba w Naruto? Przede wszystkim to, że Kishimoto stworzył naprawdę wspaniały świat. Nie będę się tutaj rozdrabniał nad krajami, wioskami, etc. Mamy też ciekawą paletę postaci. Wiele różnych stylów walki, wiele jutsu, które możemy liczyć w setkach. W tej chwili Naruto nie traci mojej sympatii i jest jednym z moich ulubionych tytułów.
Ja wolę Bleach. Naruto już mi się przejadło i męczyło mnie to, że serie tak krótko trwają, właśnie dlatego lubię Bleach, bo serie są długie, więc są dokładniejsze. A w naruto jeśli obliczę sobie ile ma jedna seria to już wiem, że jeśli rozpoczęła się walka, to na pewno będzie to ostateczna walka w tej serii.